Antrenori si instructori de tenis, Lectii de tenis video online, Terenuri si cluburi de tenis de camp, Medicina in tenis, Forum tenis
Lectii tenis video online, Antrenori tenis, Terenuri tenis camp Competitii Sportive - Tenis


Apr/12

13

Vreau sa castig! Sabie cu doua taisuri- pentru parinti si antrenori



FlickKhaleer-haidar2

Asta este ceea ce doreste copilul cand intra pe teren? Desigur, fiecare sportiv intra cu aceasta dorinta pe teren. Uneori insa, odata cu dorinta de a castiga, intra si cu teama de a nu pierde.

Fireste isi doreste sa castige, dar daca nu reuseste ce se intampla? Isi dezamageste parintii, rad copii de el, il face de ras pe domnul antrenor, parintii sunt sunati de catre toate rudele, prietenii si cunostintele pentru a fi intrebati “ce s-a intamplat de a pierdut?” samd. Uneori, aceste ganduri legate de esec nu ii dau voie sa ramana in starea lui optima de joc mai ales in momentele stessante ale meciului.

 

Frica de a pierde!

De aceea in momentele stressante/ importante din meci- atunci cand copilul este in dezavantaj sau din contra cand are avantaj (de mirare nu-I asa?!)- poate sa apara frica de a nu pierde. De ce? Frica este singura emotie cu care ne nastem. Frica o purtam cu noi peste tot, nu scapam de ea, fie ca suntem copii sau adulti. Ideea este ca in timp sa invatam cum sa ii facem fata. Unori frica e de intensitate mai crescuta, alteori de intensitate mai scazuta.

 

In cazul in care momentele de stress te prind “nepregatit” (cu garda jos), emotii pe care credeai ca le ai sub control pot sa apara cat se poate de virulente si sa nu iti dea voie sa functionezi “normal”. Asa se intampla cu stressul pe care sportivii il pot resimti in momentele importante din meci: orice situatie in care un punct, un game, un set sau un meci poate sa fie inchis. Cat de mare este stressul in aceste momente si cat de mare poate sa fie frica de a pierde!

 

Ce este de facut?

Primul si cel mai important lucru de facut este acela ca sportivul sa intre pe teren ca sa joace bine, atat cat poate el, sa isi atinga scopurile orientate pe proces- scopurile practice fizice, tehnice, tactice si mentale pe care si le-a stabilit inainte de meci. Scopul lui nu este sa castige! Acesta este un scop orientat pe rezultat, pe care desigur si-l doreste sa il atinga, dar care in momentele de stress poate sa declanseze frica de a pierde. I-ar de aici daca nu mai stie cum sa reintre in joc, nu mai e mult pana cand reuseste sa nu mai joace bine si sa piarda cu adevarat.

 

Mai apoi, managementul momentelor de stress este un proces in care sportivul, mai ales copilul sportiv poate creste in fiecare zi pentru ca ocazii are destule. Ideea este sa stie, sa fie indrumat cum poate sa o faca. Pentru mai multe idei despre acest subiect cititi si:

 

Vreau sa castig- pentru copii

Stressul competitiei II- cum face sportivul fata la stress

Stressul competitiei I- reactia la stress

De ce ma bat de unul singur- listele din capul nostru

Cand renunti sa mai lupti

Concentrarea pe terenul de tenis

Pentru orice poveste, sugestie sau intrebare va invit sa imi scrieti la [email protected] sau sa lasati un mesaj mai jos.

 

Foto: Khaleer Haidar pe Flickr.com

 


Ti-a placut aceasta lectie de tenis?


Articole din aceeasi categorie - Medicina-Sportiva-Tenis

Parerea ta!

Daca nu ai cont pe Facebook, poti comenta aici!

Sus