Antrenori si instructori de tenis, Lectii de tenis video online, Terenuri si cluburi de tenis de camp, Medicina in tenis, Forum tenis
Lectii tenis video online, Antrenori tenis, Terenuri tenis camp Competitii Sportive - Tenis


Sep/13

15

Invata sportivul sa se aprecieze



FBLaPsiholog01

Sportivul are nevoie sa fie apreciat, dar trebuie sa invete sa se si aprecieze pentru ca asa creste treptat treptat increderea in sine pe care toata lumea da vina cand lucrurile nu merg bine pe teren.

Lucrul acesta se face in pasi marunti care uneori de-abia se vad, dar care pot fi vitali in dezvoltarea lui ca sportiv.

Asadar, in cele ce urmeaza am sa va povestesc care sunt aspectele importante din punctul meu de vedere pe care le puteti urmari in munca voastra cu sportivul astfel incat el sa invate sa se aprecieze si sa aiba incredere in el si in ceea ce face.

Invata-l sa pescuiasca, nu-i aduce pestele pe tava

Scopul este ca el sa devina independent in gandire si sa nu aiba tot timpul nevoie de aprecierile si sustinerea ta (si a altora) pentru a-si face treaba pe teren. Altfel nu numai ca va avea intotdeauna nevoie de o proptea din afara, dar va deveni sensibil la ce vor spune alti colegi, prieteni, presa etc.

Poate ca uneori il ajuta mai mult sa invete din greseala proprie decat sa il bati tu la cap sa nu faca asa sau invers pentru ca tot lui ii va fi rau.

Pune-i lupa in mana si invata-l sa-si caute calitatile si lucrurile pe care le-a facut bine

Aceste lucruri bune pot sa fie atat de mici si de putine incat sa ai impresia ca nici nu exista.

Ex: Nadal spunea intr-un interviu “pe teren eu caut lucrurile pozitive. Cele negative sunt oricum atat de multe incat vin ele singure peste tine”.

Cauta in ceea ce face el momentele pozitive si arata-i ca poate sa fie alb ceea ce el vede negru

Invata-l sa vada lucrurile din diferite puncte de vedere si sa il aleaga pe cel care il ajuta pe el sa mearga mai departe.

Ex:

Cum a fost meciul?

N-am jucat nimic.

Nimic?

A fost 6-0; 6-1.

1 e nimic? Tu ai luat un game. Asta e nimic?

…….

…….

…….

Ce-a iesit bine? Tehnic? Tactic? Mental? Ai alergat dupa mingi? Ti-ai dat time-out? Cum ti-a iesit serviciul? Unde crezi ca ti-ai surprins adversarul?

Fii calm si ai rabdare cu el

Ai rabdare cu el, chiar daca rabdarea asta inseamna pana la sfarstiul carierei lui sportive. Cand este vorba de copii, inchipuie-ti ca ei sunt ca semintele pe care le plantezi toamna si vezi ca ies firave de-abia in primavara. Vara cresc, dau in parg si se coc.

Care este primul raspuns pe care il dau sportivii carora le place de antrenorul lor (indiferent ca e vorba de un sportiv incepator sau de sportivi de top)? Imi place de antrenorul meu, il apreciez pentru ca este calm si are rabdare.

Greselile prilej de invatare

Inteleg foarte bine ca trebuie sa fii constient de greselile pe care le faci pentru a le putea corecta pentru a-ti imbunatati jocul. Depinde insa unde pui accentul in momentul in care evaluezi greseala. Pui accentul pe executie sau pe mecanismul psihologic? Nu te-ai asezat bine la minge sau nu ai fost in stare?

Daca nu te-ai asezat bine la minge poate sa fie din cauza faptului ca nu ai ajuns la minge, ca ai fost obosit, ca nu ti-ai dat seama unde vine mingea samd.

Daca “nu ai fost in stare” problema se complica din punct de vedere psihologic, pentru ca deja cuvintele tale ii intaresc neputinta pe care a simtit-o pe teren, iar data viitoare va face la fel.

De aceea cauta intotdeauna un ceva cat de mic in ceea ce a facut sportivul pentru a-l aprecia. Ca e vorba ca intentia a fost buna, ca incercarea a fost buna, ca e vorba de efort, ca e vorba de faptul ca dupa greseala si-a revenit. Orice, dar sa fie.

Aveti incredere in sportivii vostri, fie ca sunteti parinti sau antrenori si invatati-i sa fie independenti emotional si in gandire. Invatati-i sa aprecieze ceea ce fac si sa se aprecieze, uitandu-se inainte la ceea ce vor sa obtina si nu inapoi la ce nu au obtinut. Altfel vor depinde intotdeauna de aprecierile voastre si implicit ale celorlalti. Invatati-i sa prinda radacini puternice si sa nu fie ca o frunza batuta de vant, in functie de ce zice unul- altul.

Acest articol prezinta doar un aspect al subiectului de mai sus. Pentru orice situatie individuala, poveste, intrebari, sugestii puteti sa imi scrieti la [email protected]

Foto: facebook.com


Ti-a placut aceasta lectie de tenis?


Articole din aceeasi categorie - Medicina-Sportiva-Tenis

Parerea ta!

Daca nu ai cont pe Facebook, poti comenta aici!

Sus