Antrenori si instructori de tenis, Lectii de tenis video online, Terenuri si cluburi de tenis de camp, Medicina in tenis, Forum tenis
Lectii tenis video online, Antrenori tenis, Terenuri tenis camp Competitii Sportive - Tenis


Mai/11

25

Cum sa ‘bati’ un ‘pusher’



Cum sa bati un pusher?

Problema:
‘Joc in fiecare saptamana cu un adversar de 65 de ani. In tineretea lui a castigat mai multe concursuri locale la nivelul lui. Am jucat cu diferite tipuri de adversari, mai slabi sau mai buni dar el este cel mai slab cu care am jucat si totusi eu joc cel mai prost cu el. Principala problema este ca el da inapoi migiile fara pic de forta sau unghi. Trebuie sa ma bazez pe propria mea forta la fiecare minge returnata. Practic nu pot sa zic ca ‘ma bate’, mai degraba ma bat singur. Nu pot sa fac si eu la fel, doar sa dau mingiile inapoi, cred ca as regresa si cu stilul de joc. E foarte frustrant, ma simt un jucator slab cand joc cu el. Pe de alta parte, cand joc cu alti jucatori mai buni, am impresia ca joc mult, mult mai bine.’

Ce e un pusher?
Acest tip de jucator se numeste ‘pusher’. E tipul de jucator iti da mereu mingea inapoi in teren, fara sa greseasca si totusi fara sa fie decisiva.

De ce este dificil de jucat cu un ‘pusher’:

  1. De obicei este un jucator cu experienta, inteligent care stie ce te enerveaza si se foloseste de acest lucru.
  2. Este un jucator viclean. Iti cunoaste slabiciunile si le expoateaza.
  3. Are un joc consistent. Nu are un joc care sa placa ochiului; returneaza inapoi in teren orice minge care vine in apropierea lui. Nu prea face cadouri greseli nefortate, mai degraba te asteapta pe tine sa gresesti.
  4. Nu ii e jena de stilul de joc. E un jucator caruia ii place sa castige si atat. E tipul de jucator cu care multi au de furca si caruia nu ii pasa de ce zic altii de jocul lui.

Cum sa abordam un meci cu un astfel de jucator?

  1. Un astfel de jucator trebuie respectat ca adversar. Nu trebuie sa pleci de la teren si sa zici ‘nu m-a batut el, eu m-am batut’. El te-a batut, nu tu. A dat mai multe mingi in teren decat tine si nu ai avut tehnica necesara sa ataci.
  2. Imbunatatirea tehnicii
    • Rotatia trunchiului la lovituri. Axa umerilor trebuie sa fie perpendiculara pe linia de fund inainte de lovitura, apoi trebuie sa te rotesti si sa ajungi cu pieptul paralel cu fileul – la fel si la forehand si la backhand. Nu insist aici pe detaliile tehnice, ideea e sa folosesti rotatia trunchiului pentru a imprima forta loviturii.
    • Racheta trebuie sa urmeze o traiectorie lunga. Majoritatea jucatorilor nu reusesc sa imprime forta loviturilor datorita acestui lucru. In afara de asta, accelereaza foarte repede racheta pe o traiectorie scurta si nu o mai pot controla. De la umar in jos mana trebuie sa fie relaxata iar forta sa vina din rotatia trunchiluui si din traiectoria lunga a rachetei.
    • Trebuie sa lovesti cu top spin pentru a lasa loc unei marje de eroare. Trebuie sa incerci sa lovesti mingea de jos in sus mai degraba, in loc sa lovesti direct ‘prin’ minge.

Aceste lucruri nu sunt o reteta magica pentru a castiga imediat in fata acestui tip de jucator. Trebuie exersat foarte mult astfel incat sa ai tehnica necesara pentru a te impune. Trebuie stapanite loviturile de baza astfel incat, la o lovitura relativ usoara venita de la ‘pusher’, sa nu dai mingea in fileu sau afara, ci sa o plasezi, nu neaparat cu forta foarte mare (dar sa fie) astfel incat sa castigi punctul si eventual meciul.

Succes!

Articol preluat, tradus si adaptat cu acordului lui Ian Westermann de pe Essential Tennis - Podcasts | Many thanks!

Foto: flickr.com


Ti-a placut aceasta lectie de tenis?


Articole din aceeasi categorie - Lectii-Tenis-Text

Parerea ta!

4 comentarii pentru Cum sa ‘bati’ un ‘pusher’

George | decembrie 12, 2011 la 09:29

Foarte bine zis!

sabmardob68 | decembrie 9, 2011 la 19:23

La niveluri de joc aproximativ egale, un “pusher” va castiga cam 6-7 din 10 impotriva unui jucator care joaca in forta, mai plat, liniar. Vorbesc din proprie experienta, sunt genul de jucator care face mai toate punctele, si pe ale lui si pe ale adversarului. Daca nu esti foarte bine antrenat (jucand de mai multe ori pe saptamana) loviturile decisive se vor duce cel mai des in fileu sau afara.
Iar daca “pusher-ul” se apara cu mingi foarte inalte pe rever… nu prea sunt solutii, sa iei mingea din urcare cu backhand lift cu o mana…cred ca e greu si pentru Federer..iar pe slice nu prea ai de unde genera forta.

ionuy | iunie 14, 2011 la 00:57

un fel de Monfils mai degraba :)

cristy21steaua | mai 30, 2011 la 15:34

Un fel de Murray :)

Daca nu ai cont pe Facebook, poti comenta aici!

Sus