Antrenori si instructori de tenis, Lectii de tenis video online, Terenuri si cluburi de tenis de camp, Medicina in tenis, Forum tenis
Lectii tenis video online, Antrenori tenis, Terenuri tenis camp Competitii Sportive - Tenis


Dec/12

7

DESPRE PREGATIREA MENTALA PENTRU MECI



preg mentala

Hai sa incepem cu un exercitiu simplu de imaginatie. Sa ne inchipuim ca maine dimineata sari cu parasuta pentru prima data. Ce faci in cazul acesta? Te duci linistit la culcare, a doua zi iei un mic dejun copios, mergi la aerodrom, te urci in avion cu parasuta in spate si sari. Cam atat. Simplu,nu? Oare asa sa fie? Eu cred ca seara inainte de culcare te-ar lua foarte greu somnul, te-ai gandi continuu la saltul de a doua zi, ti-ai imagina de o mie de ori cum o sa fie iar primul gand de dimineata ar fi tot la saltul in gol. Practic inconstient, involuntar, creierul tau te-ar pregati mental pentru ce va urma.

De ce ar fi altfel la un meci de tenis? Un meci de tenis nu incepe odata intrat pe teren si nu trebuie sa se termine odata incheiat ultimul punct. Un jucator inteligent stie cum sa se pregateasca corect pentru un meci si odata inceputa competitia trebuie sa fie capabil sa-si controleze emotiile, sa-si anticipeze parcursul in meci,sa evite loviturile pe care nu le stapaneste si sa analizeze lucid si obiectiv situatiile neprevazute ce pot aparea.

  • In primul rand, odata aflat numele adversarului,meciul tocmai a inceput.

Constientul si subconstientul evalueaza toate informatiile pe care le ai despre adversar. Cauta sa iti dimensionezi avantajele sau dezavantajele pe care le ai fata de adversar cat mai repede cu putinta. Imagineaza-ti mai multe scenarii si incearca solutii si cai care sa te duca spre victorie. Partea cel mai dificil de incalzit a corpului tau este propriul creier. Si majoritatea jucatorilor incep asta numai dupa ce meciul a inceput. Fac un complex de streching cateva minute, isi incalzesc dreapta,reverul,serviciul si “hai sa incepem”… Tu inceteaza sa mai faci asta.

  • Pregateste-ti echipamentul in seara dinainte meciului.

Aseaza-ti cu grija in termobag rachetele de joc. Verifica daca totul este in regula. Verifica daca ai tot ce-ti trebuie: apa, tricouri de schimb, sapca, sosete, prosop, plasturi, eventual un baton cu glucoza, un fruct, etc. Toata aceasta pregatire minutioasa te va introduce usor in meci, iti va induce o stare de alerta precum cea a vanatorului care-si pregateste arma inainte de vanatoare.

  • Incearca sa te “incalzesti” in noaptea dinaintea meciului. Joaca niste puncte in mintea ta.

Priveste-te cum dai cateva lovituri si cum castigi cateva puncte. Incearca sa vezi puncte pe care le-ai disputat in trecut, chiar cateva greseli pe care le-ai facut. Daca ai mai jucat cu adversarul acesta, cu atat mai bine. Te-a invins? Cum a facut asta? Ai invins tu? Revezi cu ochii mintii punctele victorioase. Incearca sa vezi propriul meci ca la televizor. Incearca sa adormi cu gandul acesta. Dimineata o sa te trezesti efectiv in joc.

  • Este momentul sa-ti Intocmesti o lista de prioritati.

Ca cea pe care ti-o faci daca mergi la cumparaturi. Cum il pot invinge? Ataca? Joaca defensiv? Serveste puternic? Are un retur bun? Care e cea mai buna lovitura a lui? Dar cea mai slaba? Are psihic tare? Se pierde usor? Ar trebui sa ma incurajez mai sonor? E emotiv? Se enerveaza repede? Raspunde la toate intrebarile care iti trec prin cap si noteaza-ti in minte informatiile. Incearca sa iti faci un scenariu pentru toate acestea. Doar stai putin tu cu tine insuti si sfatuieste-te… Gandeste-te asupra personalitatii adversarului si a felului cum decurge un meci cu el. Trage de timp cand este in dezavantaj sau se grabeste sa reia jocul? Protesteaza des? Sau poate pare imperturbabil? Vorbeste mult? Pregateste-ti creierul pentru toate lucrurile si manifestarile pe care adversarul le va lua cu el in teren.

  • Contureaza-ti doua idei simple: Ce trebuie sa se intample si ce nu trebuie sa lasi sa se intample.

Intocmeste-ti o tactica simpla de joc. de genul “trebuie sa fac asa…, iar daca el o sa faca asta, trebuie sa il combat asa….”… Nu astepta sa intri pe teren sa faci asta. Incearca sa nu-ti distragi atentia de la meci. Indiferent cat de cald este, cat de tare bate vantul sau cat de aglomerat a fost pe drumul spre teren. Ramai pe pilot automat. Corpul tau va face ceea ce mintea ta ii va spune sa faca. Daca mintea ta ii va da informatiile corecte,corpul tau va actiona in consecinta. Eforturile si concentrarea ta dinaintea meciului functioneaza precum GPS-ul de la masina. Stii unde vrei sa ajungi, stabilesti destinatia si ruta iar corpul tau te va duce acolo. Bineinteles ca pot exista ocolisuri, opriri neasteptate,chiar pasi inapoi dar mintea ta odata setata, te va pune iar pe drumul cel bun.

  • Am lasat la urma partea fara de care totul este in van si inutil…. Dorinta de a castiga.

Cu asta te nasti. Asta deosebeste campionii de oamenii obisnuiti. Asta e in ADN-ul fiecaruia. Nu vorbim de ceea ce naste dorinta de a invinge. poate motivatia,motorul fiecaruia sunt diferite. Unii pentru bani,altii pentru faima… dar dorinta trebuie sa fie acolo. Multi jucatori poate joaca numai din placerea de a juca tenis.. Poate le place satisfactia unor lovituri reusite. Poate atmosfera de concurs este cea care le place. Nu-i judec. Dar prin asta pierd esenta tenisului si a sportului in general. Aceea de a fi invingator in lupta cu adversarul si cu tine insuti.

Succes


Ti-a placut aceasta lectie de tenis?


Articole din aceeasi categorie - Lectii-Tenis-Text

Parerea ta!

Daca nu ai cont pe Facebook, poti comenta aici!

Sus