Antrenori si instructori de tenis, Lectii de tenis video online, Terenuri si cluburi de tenis de camp, Medicina in tenis, Forum tenis
Lectii tenis video online, Antrenori tenis, Terenuri tenis camp


Oct/12

6

Cum sa îti controlezi psihicul pe teren?Psihicul pe terenul de tenis

Aceasta este marea întrebare pe care si-au pus-o toti marii jucatori de-a lungul carierei lor. Daca aveti cumva impresia ca Federer sau Djokovic au fost dintotdeauna acesti roboti de tenis pe care îi vedem azi, va înselati. Pana la 14 ani Federer parea scapat de la gradina zoologica. Tipa, urla, arunca cu racheta la fiecare punct pierdut care lui îi parea decisiv. Djokovic în schimb se arunca pe burta si dadea din maini si din picioare… Cum au reusit sa ajunga ei întruchiparea calmului si determinarii de a castiga? Au învatat în fiecare zi sa îsi controleze psihicul…. Este o sarcina extrem de dificila sa controlezi ceva cand tu, la randul tau esti scapat de sub control.

Este o misiune foarte grea dar nu imposibila,nici macar pentru cei mai impulsivi din fire.

Haideti sa vedem cam ce pasi ar trebui sa urmezi:

  • În primul rand este mult mai usor sa stingi o scanteie decat un foc.

Trebuie sa observi,sa întelegi cand simti ca îti pierzi cumpatul si asta chiar de la început. Nervozitatea începe sa se furiseze de obicei înainte ca tu sa realizezi asta. Timpul ca tu sa faci ceva este înainte ca ea sa puna stapanire pe tine,sa te consume.. Asta cere disciplina. Disciplina de fier…Propria-ti tensiune este ca apa. Îti poate da forta sa mergi mai departe sau te poate îneca Trebuie sa îti depasesti emotiile naturale si sa le înlocuiesti doar cu ratiune pura. Pentru mai toata lumea,tenisman sau nu,asta este cel mai greu de realizat. Nervozitatea se hraneste cu ea însasi si cu cat amani mai mult momentul de a o stopa cu atat mai greu va fi sa faci asta. Deci nu lasa scanteia sa se transforme în valvataie.

  • Cauta originea.

A fost o lovitura nereusita? Adversarul te-a furat la un punct? Sau poate mai multe? Nu îti merge o lovitura cum sperai? Încearca sa întelegi si sa izolezi problema. Întelegerea unei cauze genereaza de cele mai multe ori si solutia înlaturarii ei.Întreaba-te ce se întampla. “Reverul tau rupe gardurile?”,” Dreapta parca ti-a lesinat?” Cauta modalitatile sa rezolvi asta. Daca toate ti-au mers o data,fa-le sa îti mearga din nou.Corecteaza calm si lucid. Sa nu credeti ca a fi calm si lucid pe teren înseamna sa dormi în papuci… Nu. Înseamna sa cauti solutii alert,concentrat si pe repede-înainte. Se întampla ca adversarul sa te scoata din minti prin atitudine? Nu o lua personal. Asta vrea. Gandeste-te ca este doar o strategie a lui. Ilie Nastase spunea ca un zambet aruncat adversarului facea cat 3 asi. ?i sa-l credem pe Nasty. Era maestru în a duce adversarii la pragul depresiei.Te fura adversarul? nu-ti spune “o sa pierd din cauza ca e un trisor!” Spune-ti “o sa îl bat rau pentru asta. Totul se plateste si o sa îl fac sa plateasca!!” Te vei motiva sa castigi. Vei munci mai mult pentru asta.

  • Nu te bate singur

Deja ai mari probleme daca începi sa îti exteriorizezi frustrarile. Cred ca de 500 de ori pe zi auzim la concursurile de copii si juniori strigate de genul: “Baaaa,da’ nu-mi intra dreapta asta de looooc” sau “Da,ba în tereeen” si astea însotite de o izbitura cu racheta în pamant…Stop! Respira si arunca-ti ochii peste fileu. Ce vezi? Vezi ca deja ai un adversar. Joci asa bine ca mai ai nevoie de înca unul? Pe tine însuti? În acel moment ai 2 insi pe teren care vor sa te bata. Adversarul iubeste asta. Cand faci anunturi de genul “Nu-mi merge reverul deloc” asta îi foloseste maxim: o sa te umfle de mingi pe rever..În plus îi cresti încrederea în el. Maxim! Ce poate fi mai placut decat sa îti vezi adversarul în groapa? Pune-te în locul lui si imagineaza-ti cum arati de dincolo de fileu. Îti place ce vezi? Deci cand ceva nu îti merge gandeste-te ce ai de facut si nu ce ai facut!

  • Creaza-ti o supapa

Gaseste o cale buna de a-ti disipa tensiunea. Dezvolta-ti propria cale de a trece peste momentele grele… Numara vrabii…. Leaga-ti sireturile de 3 ori…. Aseaza-ti firele la racheta…. Imagineaza-ti ceva amuzant….Nimic complicat. Aduna-te! Ca o paranteza, eu personal cand jucam la copii, îmi imaginam o scena din Tom si Jerry cand dulaul ala îl transforma pe saracul Tom într-un cui si îl batea în pamant. Mi se parea asa de amuzant si îmi închipuiam cum ar fi sa pot face si eu asa adversarului. Brusc nu îmi mai parea asa bun,ma relaxa pe loc si îmi crea o dispozitie de joc fantastica.

În concluzie exact asa cum controlezi loviturile,cum controlezi jocul de picioare sau strategia de joc tot asa controleaza si psihicul si apeleaza la calea logica.luciditate si calm.

Succes!


Ti-a placut acest articol?
Trimite-l mai departe:
Tweet pe Twitter:
Like pe Facebook:
Voteaza-l:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 5.00 din 5)
Loading ... Loading ...


Articole din aceeasi categorie - Lectii-Tenis-Text

Niciun comentariu până acum.

Care e parerea ta?

Sus