Antrenori si instructori de tenis, Lectii de tenis video online, Terenuri si cluburi de tenis de camp, Medicina in tenis, Forum tenis
Lectii tenis video online, Antrenori tenis, Terenuri tenis camp Competitii Sportive - Tenis


Oct/12

12

CUM SA CASTIGI UN TIEBREAKcum_sa_castigi_tiebreak

Sunt anumiti jucatori, profesionisti sau nu, care castiga majoritatea tiebreak-urile pe care le disputa. Ce fac ei? Au un plan si abordeaza jocul aparte.

Haideti sa vedem ce ar trebui sa faci si tu:

În primul rand trebuie sa te gandesti la un tiebreak ca la un mini-set. Totul este comprimat dar componentele unui set normal sunt prezente. Servesti, primesti si ai nevoie de puncte pe serviciul adversarului, de minibreak-uri, pentru a castiga. In tiebreak avem puncte decisive, puncte de set sau de meci. Dinamica unui tiebreak este aceeasi ca la un set normal dar este mult mai condensat iar timpul pe care îl ai la dispozitie pentru a stopa avantajul adversarului este mult mai scurt. Pentru ca tiebreak-ul decide cine castiga setul trebuie sa fii foarte atent cu tempo-ul pe care îl imprimi dinamicii desfasurarii lui. “Nu te grabi !!! ” trebuie sa devina motto-ul tau odata inceput un tiebreak.

Daca te joci cu punctele si nu ai grija, într-o clipa te poti trezi ca esti deja intr-un dezavantaj pe care nu îl mai poti recupera. Riscurile asumate stupid si loviturile de “senzatie” nu trebuie sa-si gaseasca locul într-un tiebreak. tiebreak-ul îl joci sa castigi nu pentru frumusetea jocului, pentru spectacol. Personal, le spun sportivilor mei sa “paseasca” precaut,ca pe sarma, cand au ajuns la tiebreak. O dubla greseala sau doua in game-ul 3 din set poate duce la cel mult pierderea game-ului. Fa asta în tiebreak si asta poate duce la pierderea setului… Deci joaca de siguranta. Lasa-i “privilegiul” adversarului tau de a fi spectaculos. Eu, si cred ca si tu, te doresti mai mult castigator decat spectaculos. Pierzatorilor nu li se aduc elogii….Cel putin nu la tenis…

Castiga primele 2 puncte. Cum sa le numesc sa le intelegi importanta? Nu stiu. Tu doar castiga-le!!! Joaca simplu, munceste-le, lupta-te pentru fiecare lovitura cu maxim de concentrare. Si o sa întelegi singur cat de importante sunt. Preiei imediat controlul si adversarul se simte în dezavantaj rapid. Adversarul o sa simta presiunea de a recupera rapid si va face greseli. Separa în mintea ta aceste 2 prime puncte de restul setului. Tiebreak-ul nu este o extensie a setului. Este altceva. E alt meci,alt joc. Nu te gandi la nimic altceva cand joci primele 2 puncte. Atunci începe un alt meci pentru tine. Redefineste-ti concentrarea si aduna-ti toata energia pe fiecare lovitura.

Nu spun sa joci cu frica tiebreak-ul dar nu cumva sa încerci lovituri delicate sau tehnici pe care nu le stapanesti la perfectie..Tactica nu se schimba în tiebreak. Daca pana acum atentia ta era mai mult catre adversar acum gandeste-te mai mult la ce faci tu. Fara greseli.

La serviciu,în tiebreak tensiunea se simte altfel. Deci lasa motoarele le turatie mai joasa si joaca cu un servici mai “safe”. Nu Îti permiti nicio dubla greseala. Sub nicio forma. Deci serviciul si returul în teren. Mereu. Lovesti atat de tare si de plasat cat sa te simti în siguranta. Daca se iveste o oportunitate, nu da semne de slabiciune si loveste hotarat. Nu încerca în schimb sa cauti oportunitatile cu orice pret doar pentru ca esti nerabdator.

Nu te relaxa decat în vestiar. Nu uita,daca esti în avantaj cu, sa zicem 5-1 ca si adversarul poate reusi multe puncte consecutive. Deci, Nu te relaxa. Tiebreak-ul se termina atunci cand se termina si nu cand ai un avantaj mare. Nu schimba tactica încercand lovituri care sa termine meciul mai repede. Nici macar atunci cand ai 5 mingi de set. Ce ai facut sa ajungi la acele 5 mingi de set? Fa acelasi lucru pana la sfarsit. Nu-ti schimba jocul si nici atitudinea. Arata-i adversarului ca esti acelasi. Arata-i ca nu esti dispus la nicio concesie. Arata-i ca tu castigi.

Succes


Ti-a placut aceasta lectie de tenis?


Articole din aceeasi categorie - Lectii-Tenis-Text

Parerea ta!

Daca nu ai cont pe Facebook, poti comenta aici!

Sus