Antrenori si instructori de tenis, Lectii de tenis video online, Terenuri si cluburi de tenis de camp, Medicina in tenis, Forum tenis
Lectii tenis video online, Antrenori tenis, Terenuri tenis camp Competitii Sportive - Tenis


Iul/10

13

Accidentari: prevenire, recuperare, rabdare



Federer-DelPotro-RG2009

“Din ce cauza apar problemele medicale in tenis, cum le putem trata si preveni – iata subiecte al caror raspuns il puteti gasi in aceasta sectiune.”

Prevenire: grija fata de corpul tau

Ma bucur ca George a introdus pe site acest hot topic in sport. Sunt psiholog si pot sa spun ca am inteles din experienta mea si a altora ca din prea multa dragoste pentru sport, sportivii “uita” uneori sa aiba grija de corpul lor:

- se suprasolicita, neacordandu-si timp suficient de odihna,

- au doar partial grija de conditia lor fizica. Nu de putine ori aceasta se afla sub nivelul cerut de efortul pe care il face sportivul pe teren ,

- acorda putina atentie nutritiei. Acesta pare a fi un subiect mai degraba teoretic pentru ca se pare ca este de la sine inteles ca manaci ce si cat trebuie

Diagnostic, Tratament si Recuperare

Tot experienta ne arata ca:

- sportivul amana momentul in care merge la doctor pentru diagnstic si tratament, iar

- cand e vorba de recuperare are foarte putina rabdare si/sau munceste mai mult decat e nevoie si nu isi acorda timpul necesar revenirii la forma initiala

- in unele cazuri cei raspunzatori pentru micii sportivi, antrenorul si parintii tin mai putin cont de recomandarile medicului sportiv si solicita sportivul in continuare cu riscurile de santate de rigoare (hernii de disc, tendinita care nu trece, inflamatii ale articulatiilor etc)

Daca ne referim la accidentari gen fracturi, entorse, gips, operatii, plan de recuperare etc, toate acestea isi gasesc leacul la medicul sportiv si fizioterapeutul sportiv. Daca ne referim la prevenirea accidentarilor si trairile care vine odata cu accidentarile atunci privirea poate fi indreptata spre psihologul sportiv. Antrenorul si sotul Constantinei Dita- Tomescu, castigatoarea maratonului de la Beijing 2008 spune ca din punctul acesta de vedere sportivii ar avea foarte mult de castigat daca ar introduce in ecuatie si psihologul sportiv.

Rabdare

Nu demult Nadal spunea intr-un interviu: “ Din cauza accidentarilor anul trecut (2009) a fost foarte greu pentru mine. Cel mai greu a fost faptul ca nu puteam sa joc: dupa o accientare trebuia din nou sa stau trei saptamani in sala de fitness pentru recuperare.”

Rabdare, rabdare si iar rabdare as spune cand e vorba de recuperarea la sportivi. E usor de spus, insa timpul de recuperare pe care si-l acorda sportivii este neingaduit de scurt. Din dorinta de a se intoarce cat mai repede pe teren, din nerabdare, nu-si “permit” luxul sa stea multa vreme in recuperare.

Consecinta principala este aceea ca un program de recuperare neterminat se soldeaza mai devreme sau mai tarziu cu leziuni mai mari si irecuperabile care pot tine sportivul pentru multa vreme (daca nu pentru totdeauna) pe tusa.

Ce poate face psihologul?

Prevenire

In ceea ce priveste prevenirea accidentarilor de obicei stitul de viata, suprasolicitarea, nerabdarea , nervozitatea, perfectionismul sportivului pot fi elemente care completeaza un tablou al unei atitudini mai putin de dorit a sportivului. Se vorbeste cu sportivul despre toate lucrurile acestea si se incearca sa se ajunga la un echilibru in activitatile zilnice.

Recuperare

In ceea ce priveste recuperarea intrebarea centrala ramane: “acum ca esti accidentat, care este scopul tau? “Sa ma intorc cat mai repede pe teren”. “Si ce faci pentru asta? Vii la toate sesiunile de fizioterapie, faci ce iti spune fizioterapeutul? Faci mai mult, mai putin?” Simplu spus dar mai greu de facut atunci cand este vorba de sportivi nerabdatori de a se intoarce pe teren. In aceste cazuri se lucreaza foarte mult cu stabilirea scopurilor prin intermediul carora sportivul isi poate atinge scopul final: sa se intoarca pe teren 100% recuperat.

Potrivit dintr-un alt punct de vedere, psihologul poate ajuta sportivul sa grabeasca procesul de recuperare: il invata sa se relaxeza si sa vizualizeze intregul proces: pornind de la modul in care leziunea se recupereaza, pana la mentinerea tonusului mental pentru joc.


Ti-a placut aceasta lectie de tenis?


Articole din aceeasi categorie - Medicina-Sportiva-Tenis

Parerea ta!

Daca nu ai cont pe Facebook, poti comenta aici!

Sus